Армията на Китай трябва да е готова за бой. Това заяви

...
Армията на Китай трябва да е готова за бой. Това заяви
Коментари Харесай

Си Дзинпин иска армията на Китай да е готова за бой

Армията на Китай би трябвало да е " подготвена за пердах ". Това съобщи президентът Си Дзинпин по време на инспекция на военни елементи, настоящи в парещ регион покрай Тайван, оповестява " Франс прес ".

Посещението на Си идва в миг на бурна дипломация със Съединените щати - главният покровител на сигурността на Тайван - с министъра на финансите Джанет Йелън, която сега е в Пекин за диалози, ориентирани към стабилизиране на икономическите връзки.

Китай смята самоуправляващия се Тайван за част от личната си територия и се зарече да сложи острова под собствен надзор - със мощ, в случай че е належащо.

По време на ревизия на командването на Източния спектакъл на Народната освободителна войска Си съобщи на военните представители, че би трябвало " да се осмеляват да се бият, да бъдат положителни в сраженията и уверено да пазят националния суверенитет и сигурност ".

" В момента светът е навлязъл в нова епоха на разтърсвания и промени, а обстановката със сигурността в страната ни е по-нестабилна и несигурна ", означи китайският водач.

" Необходимо е да се задълбочи военното и бойното обмисляне, да се сложи акцент върху военното образование за действителна битка и да се форсира подобряването на потенциала ни за победа ", настоя той.

Си добави, че военните би трябвало да покачат потенциала за подготовка за война и водене на сражения.

През последните години напрежението сред Китай и Съединените щати по отношение на статута на Тайван се изостри, като Пекин организира огромни военни учения в отговор на визитата на острова на тогавашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси миналата година.

През април китайските сили организираха тридневни учения, симулиращи обсада на острова, след като наследникът на Пелоси - Кевин Маккарти, се срещна с тайванския водач Цай Инуън в Калифорния.

Посещението на Йелън идва, откакто предишния месец различен почитан американски чиновник - Антъни Блинкън, изрази угриженост по отношение на " провокативните " дейности на Китай по отношение на Тайван по време на посещаване в Пекин - първото сходно пътуване на американски държавен секретар от близо пет години.

Китай обаче отхвърли тези забележки, а външният министър Ван И съобщи, че " няма място за компромис " по въпроса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР